FIBROmyNET

De site over fibromyalgie

Fibromyalgie - topics

Pijnstillers bij fibromyalgie

Paracetamol, NSAID's en tramadol

Het doorbreken van chronische pijn met behulp van pijnstillers is vaak een zaak van lange adem. Incidenteel een pijnstiller nemen in de hoop dat dit de pijn snel zal wegnemen lukt meestal niet. Vaak is het zaak om pijnstillers een bepaalde periode continue en in voldoende hoge dosering in te nemen.

De meest gebruikte pijnstiller is paractemol. Deze vrij verkrijgbare pijnstiller is wel bekend bij de meeste mensen en heeft weinig bijwerkingen. Er zijn ook paractemoltabletten verkrijgbaar met een toevoeging van codeïne, voor een sterkere pijnstillende werking.

Een andere groep pijnstillers zijn de NSAID's (niet-steroïde onstekingsremmers). Deze pijnstillers zijn pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Omdat bij fibromyalgie geen sprake is van koorts of een ontsteking, werken de NSAID's alleen als een pijnstiller. Een nadeel van NSAID's is dat ze maagklachten kunnen veroorzaken. Bekende NSAID's zijn: Diclofenac, Voltaren®, Ibuprofen, Aleve®, Advil®, Naproxen. Eén van de maagsparende NSAID's is bijvoorbeeld Movicox®.

Een sterker werkend middel is tramadol. Tramadol behoort tot de groep geneesmiddelen die morfineachtige pijnstillers of opioïden wordt genoemd. Het heeft een sterke pijnstillende werking, maar kent helaas ook nogal wat bijwerkingen. Sufheid, misselijkheid, braken, verstopping en duizeligheid komen regelmatig voor. Tramadol is verkrijgbaar in verschillende sterktes en het kan nodig zijn om het middel langzaam op te bouwen tot het gewenste effect wordt bereikt. Tramadol kan voorgeschreven worden als tabletten, druppels en/of zetpillen. Ook bestaan er tabletten en capsules met gereguleerde afgifte die ongeveer 12 tot 24 uur werkzaam zijn. Tramadol heeft een nadelig effect op het reactievermogen.

Een alternatief voor tramadol is Zaldiar®. Zaldiar is een combinatie van tramadol en paractemol. Omdat de dosering van tramadol lager is in Zaldiar® kunnen de mogelijke bijwerkingen ook minder zijn.

Anti-depressiva bij fibromyalgie

Amitriptyline

Amitriptyline is een middel dat voorgeschreven wordt bij depressies, maar dat in een lage dosering pijnstillend en ontspannend kan werken. Tevens verbetert het de nachtrust, wat ook de pijn overdag zal verminderen. Bij ongeveer een derde deel van de fibromyalgiepatiënten kan amitriptyline helpen om de pijn te verminderen. De werking laat echter één tot twee weken op zich wachten, terwijl de bijwerkingen al direct na het eerste gebruik optreden. Na twee of drie maanden kan het effect van het middel afnemen. Men kan dan twee of drie weken stoppen en vervolgens weer opnieuw starten met de inname.

Anti-neuropathica bij fibromyalgie

Lyrica®

Lyrica® (met als werkzame stof pregabaline) is in de Verenigde Staten goedgekeurd als geneesmiddel voor fibromyalgie. In Nederland is dit echter niet het geval. Lyrica wordt in Nederland voorgeschreven voor zenuwpijn, epilepsie en angstgevoelens en gespannenheid.

De stof pregabaline beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen. Het vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen.

Benzodiazepines bij fibromyalgie

Valium®, Temesta®, Seresta®

Benzodiazepines werken kalmerend, slaapbevorderend en spierverslappend. Bij langdurig gebruik kunnen deze middelen echter zeer verslavend zijn. Het geeft dan ook de voorkeur deze middelen niet langer als twee tot vier weken achter elkaar te gebruiken. Benzodiazepines worden niet meer vergoed door de ziektekostenverzekeraars.

Medicinale marihuana

Cannabis, dronabinol

Marihuana of cannabis kan pijn en stijfheid wegnemen. Het versterkt mogelijk de werking van andere pijnstillers en heeft een ontspannende werking. Bij sommige mensen kan het gebruik van cannabis echter angst of paniek veroorzaken. Medicinale marihuana wordt sinds 2002 legaal verstrekt door de apotheek en is in verschillende vormen verkrijgbaar. Lees meer op de website van de Stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana.